„УЧИЛИЩЕ ЗА АВИАЦИЯ“ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Софийски математически турнир

10/11/2017

Конкурс за коледна картичка

13/11/2017

„УЧИЛИЩЕ ЗА АВИАЦИЯ“ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

В Деня на народните будители, 1 ноември, летище София постави началото на образователния проект „Училище за авиация“ с обучение на учениците от 145 ОУ”Симеон Радев”. Той е по идея на г-жа Ася Иванова, председател на Съвета на директорите на летище София, която е и негов патрон. Учениците от IV”в” и IV”г” клас , заедно с директора на 145 ОУ”Симеон Радев” г-жа Антоанета Михайлова, други представители на ръководството на училището – г-жа Силвия Лазарова и г-жа Гергана Миленова, класния ръководител на IV”в” клас г-жа Анелия Генева посрещнаха светлия български празник на Народните будители на летището, запленени от интересния нов свят, който се разкри пред тях – света на авиацията.

„За мен е изключително удоволствие, че в Деня на народните будители заедно отбелязваме началото на първата по рода си доброволческа инициатива на летище София. Привлякохме утвърдени професионалисти от света на авиацията, които да разкажат за красотата и отговорностите на своята професия на достъпен и интригуващ за децата език. В основата на доброволческата инициатива „Училище за авиация“ са децата и голямото предизвикателство е да отключим тяхното любопитство и да запалим страстта им към авиацията“, това каза г-жа Иванова по време на представянето на инициативата.

На първата от серията лекции децата научиха любопитни факти за заобикалящия ни Космос, за историята на летенето, за това как са се променяли летателните апарати през годините и имаха възможността да видят как работи най-голямото международно летище у нас. В края на своя „първи урок по летене“ младите авиационни любители получиха дипломи за участие, които бяха връчени от ръководството на летище София.

Част от лекторите, които ще участват в проекта са: кап. Янко Георгиев, Марио Бакалов – старши първи офицер А380, Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център с планетариум, авиационните психолози Елена Панчева и Десислава Георгиева, директорът на Звеното за разследване на произшествия към МТИТС Христо Христов, председателят на Авиационно-космически форум Недислав Веселинов, фотографът Огнян Стефанов, както и известната съвременна писателка Людмила Филипова.